Vernisáž výstavy „Wintonovy vlaky“

DSC00736U příležitosti 105. narozenin sira Nicholase Wintona bude v pondělí 19.května17 hodin na Kampě zahájena výstava Jaroslava Brabce s názvem „Wintonovy vlaky“.

Sir Nicholas Winton přijel v roce 1938 do Prahy, aby v ní strávil dovolenou. Během svého pobytu se seznámil s neutěšenými podmínkami židovských rodin a uprchlíků ze Sudet a uvědomil si vážnost situace. Rozhodl se pomoci židovským rodinám tím, že začal organizovat záchranné mise, jejichž cílem bylo odvézt děti do bezpečí, do ciziny. Po vyjednávání a zařízení formalit tak mohl vyjet první vlak z Prahy do Londýna 14.března 1939, po něm následovalo ještě dalších sedm vlaků, poslední 2.srpna 1939. Celkem odcestovalo do Anglie 669 dětí. V pořadí devátý vlak měl odjet 1.září 1939, ale ten už bohužel nevyjel, protože vypukla 2. světová válka.

O svém činu Nicholas nikomu neřekl, až po letech se o jeho činu dozvěděla nejen veřejnost, ale hlavně zachráněné děti a jejich rodiny. Díky tomu, že děti přežily válku a mohly mít vlastní rodiny, zachránil Nicholas  více než 669. Rodiny těchto dětí se do dnešní doby rozrostly až na 5000 potomků a za svůj život vděčí Wintonovi.

Výstava se koná pod záštitou prvního náměstka primátora hl. m. Prahy Jiřího Vávry a Ministra obrany ČR Martina Stropnického.

 

DSC00708 DSC00712


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments