Na radnici Prahy 12 je výstava Čtyřlístkománie

Odhadovaná doba čtení 3 min dlouhý text

U příležitosti významného životního jubilea autora Čtyřlístku Jaroslava Němečka připravila Praha 12 ve spolupráci s nakladatelstvím Čtyřlístek výstavu Čtyřlístkománie. Slavnostní vernisáž výstavy proběhla ve středu 14. února 2024. Pozvání přijal Jaroslav Němeček s manželkou a přítomny byly také postavičky oblíbeného komiksu – Fifinka, Myšpulín, Bobík, Pinďa a Kazimír Zádrhel.

„Postavičky Čtyřlístku nás doprovází mnohá desetiletí a jsem rád, že zanechaly stopu i u nás v Modřanech. Sám rád vzpomínám na dětství, kdy jsme měli doma uložené starší výtisky, a jak jsem se nemohl dočkat nového vydání. Vždy jsem se k příběhům Čtyřlístku vracel ve chvílích nemoci nebo volna. Dokázaly mi zpříjemnit každou chvilku a některé ‚hlášky‘ si pamatuji dodnes. O to větší bylo moje překvapení, když jsem se před několika lety, v muzeu Čtyřlístku v Doksech, dozvěděl, že pro jejich dům byl předlohou autorův rodný domek v Modřanech,“ uvádí starosta Vojtěch Kos.

Výstavu Čtyřlístkománie si mohou návštěvníci radnice Prahy 12 prohlédnout až do 6. března 2024.

Jaroslav Němeček (* 20.2.1944 Praha) je český ilustrátor, autor komiksu Čtyřlístek, ale i jiných komiksůy (například Čaroděj Huriáš a Rexík). Dříve také pracoval pro dětský časopis Mateřídouška. V roce 1969 společně se svou manželkou Lucií na jejich chalupě u Doks na Českolipsku vytvořil kreslený komiksový seriál, v němž hlavní roli měly postavičky kocoura Myšpulína, prasátka Bobíka, zajíčka Pindi a psí slečny Fifinky. První příběh a sešit měl název Vynálezy profesora Myšpulína. Náklad 30 000 kusů byl rozebrán, a tak pokračovali dalšími díly. Od 7. dílu příběhy začala psát Ljuba Štíplová (roku 2009 zemřela) a náklady některých čísel byly až 220 000 kusů. Po roce 1990 příběhy psali i další spolupracovníci. V roce 2015 byl vydán 600. díl Čtyřlístku. Začátkem roku 2019 Čtyřlístek slavil 50 let.

 

Adresa: Městská část Praha 12 – sídlo, Generála Šišky 2375/6, 143 00 Praha 4 – Modřany

Zdroj a foto:

Městská část  Praha 12

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments