Bulharské dokumenty

FJiž od čtvrtka 5.února probíhá v Praze Festival bulharských filmů, který představuje zajímavé a úspěšné filmové snímky bulharských autorů.

Až do neděle 8.února se v kině Lucerna promítaly snímky různých žánrů, které představili jejich autoři před uvedením snímků a následně se mohli diváci s nimi seznámit a pobesedovat.

pondělí 9.února se pak začaly promítat filmy i v Evropském domě (Jungmannova 24) dokumentární snímky, které zachycují životy lidí z různých prostředí. První den se promítal dokument Moje škola je doma, který zachycoval domácí vzdělávání několika rodin v Bulharsku. Oproti České republice je toto vzdělávání v Bulharsku nezákonné a jeho provozování může být pro rodiny problematické z hlediska úřadů. Rodiče, kteří se ale nenechali odradit, měli v tomto směru úspěch a jejich děti byly spokojené. Po skončení snímku pak následovala debata se dvěma zástupkyněmi domácího vzdělávání, které se podělily o své úspěchy, radosti a strasti v této nelehké práci.

Na úterý je od 19 hodin přichystáno promítání snímku Život téměř překrásný, který vypráví příběh tří bratrů, kteří se snaží žit svůj život ve svobodném Bulharsko a v Evropě. Poslední den, ve středu od 19 hodin, se pak bude promítat snímek Poslední černomořští piráti, kde se diváci podívají na pobřeží Černého moře, kde žijí outsideři, piráti, kteří se snaží najít svůj poklad zlata.

Snímky, které se promítají v Evropském domě, jsou zdarma.

DSC03526 DSC03527 DSC03528

 


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments