Letošní Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava končí a na příští rok se počítá s jeho prodloužením

Letos je nejlepším českým dokumentem film Světloplachost Ivana Ostrochovského a Pavola Pekarčíka. Cenu za nejvýraznější světový dokument si odnesl snímek Loď chorvatského režiséra Elvise Leniće. Ocenění za originální přístup získal Východní vítr argentinské režisérky Maii Gattás Vargas. Cenu publika letos získal snímek Moje nová tvář Jarmily Štukové. Za přínos světové kinematografii byl oceněn maďarský režisér Béla Tarr. A Ji.hlava pokračuje. Od příštího roku navíc plánuje prodloužení fyzické podoby festivalu ze šesti na deset dní.

Od pondělí 30. října mají diváci možnost sledovat Ji.hlava Online. Potrvá do 12. listopadu a nabídne více než sto sedmdesát filmů z programu letošního fyzického ročníku. Všechny filmy z programu bude možné sledovat až do půlnoci 12. listopadu, ovšem pouze na území ČR.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, jehož partnerem je Kraj Vysočina, by měl být příští rok, podle slov ředitele festivalu Marka Hovorky, prodloužen z šesti na deset dní. Organizátoři tak reagují na rostoucí počet diváků, limitované ubytovací kapacity a dostupnost filmových projekcí. Filmový festival Ji.hlava letos kompletně přešel na on-line rezervační systém. Ten pomohl zpřehlednit zájem o produkce, zklidnil atmosféru s tím, že návštěvníci už předem věděli, na které promítání nebo besedu se dostanou. Stálou komplikací, se kterou se pořadatelé potýkají, je nedostatek ubytovacích kapacit. V příštím roce by proto rádi studentskou část festivalu koncentrovali mezi dva vybrané víkendy. Volné dny by pak mohl festival programově více cílit i na ostatní návštěvníky festivalu.

Už s koncem letošního ročníku festivalu byla avizována i další změna, která se týká festivalových akreditací. Ty bude možné získat jak na celou dobu festivalu, tak na jeho části. Podle slov Marka Hovorky, ředitele festivalu má realizační tým stále potřebu přispět k tomu, aby benefity pro návštěvníky stále přibývaly a pomáhaly dělat festival zajímavější.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava se bude příští rok konat s největší pravděpodobností v termínu od 25. října do 3. listopadu 2024.

Zdroj:

Kraj Vysočina

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

 


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments