Otevření stálé expozice Hrabalovy chaty

Krajská rada Středočeského kraje se rozhodla jmenovat odbornou radu, která bude mít za úkol pomoci s přípravou unikátní obnovy Hrabalovy chaty. Tato chatka, která se nachází v obci Kersko v okrese Nymburk, byla domovem slavného českého spisovatele Bohumila Hrabala v letech 1969 až 1976. Hrabal se zde v klidu věnoval psaní svých děl, z nichž nejznámější jsou například “Obsluhoval jsem anglického krále” či “Taneční hodiny pro starší a pokročilé”.

V současné době je Hrabalova chata v havarijním stavu a hrozí jí zánik. Středočeský kraj se proto rozhodl podniknout kroky ke záchraně této památky a zpřístupnit ji veřejnosti. Cílem je vytvořit stálou expozici, která by přiblížila život a dílo Bohumila Hrabala a ukázala návštěvníkům jedinečnost tohoto místa.

Odborná rada, která byla jmenována, bude poradním orgánem Středočeského kraje. Její členové se budou skládat nejen z architektů, ale také z odborníků na provoz tzv. “haus muzeí”, znalců díla Bohumila Hrabala a jeho kontextu, znalců místního prostředí a vazeb a rovněž zástupců lokální veřejné správy. Jejich úkolem bude zejména stabilizovat provozní model Hrabalovy chaty jako minimalistický a nezatěžující sousední objekty.

Již v příštím roce má být stálá expozice Hrabalovy chaty otevřena veřejnosti. Radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda vysvětlil, že odborníky a znalce místního prostředí zapojili do procesu hledání provozního modelu expozice již od počátku. Aby bylo možné přiblížit širší kontext Hrabalova díla, je nutné propojit chystanou expozici s okolním regionem. Odborná rada bude pomáhat vytvořit expoziční celek, který bude obsahovat nejen Hrabalovu chatu, ale také další místa v regionu, která jsou s jeho životem a dílem spjata. Mezi tato místa patří například město Nymburk, kde Hrabal žil a pracoval v místní knihovně, nebo nedaleká obec Kersko, kde autor prožil své dětství a kam se často vracel.

V rámci propojení expozice s regionem by měla být vytvořena také turistická trasa, která by turisty provedla místy spojenými s Hrabalovým životem a dílem. Turisté by tak mohli navštívit nejen Hrabalovu chatu, ale také další zajímavá místa v okolí.

Podle Václava Švendy by měla být expozice Hrabalovy chaty otevřena přibližně v polovině příštího roku. Vstupné by mělo být přiměřené a část výtěžku by měla být použita na podporu regionálního cestovního ruchu. Před otevřením expozice by měla proběhnout ještě řada prací a úprav, aby byla chatka připravena na návštěvy turistů.

Celkově by měla expozice přinést do regionu novou turistickou atrakci a připomenout významného českého spisovatele Bohumila Hrabala, jehož dílo je i po více než 20 letech od jeho úmrtí stále živé a inspirativní pro mnoho lidí.

Zdroj a foto: Středočeský kraj


Obsah byl převzat z již zaniklého webu Praha.Center, který se věnoval aktualitám Prahy a Štředočeského kraje.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments