Hradní palác na Helfštýně čeká rozsáhlá rekonstrukce

Projekt počítá se sanací stávajícího zdiva a s nově vloženou konstrukcí zastřešení včetně lávek pro prohlídkovou trasu. Sanace stávajícího zdiva paláce se zaměří na zajištění statických poruch ve zdivu, v ostění a klenbách okenních otvorů, opravu spárování zdiva a ochranu jeho koruny. Zastřešení větší části paláce je navrženo z pískovaných skleněných tabulí na ocelových pozinkovaných nosnících s šedým nátěrem. Kromě toho budou součástí zastřešení i čiré skleněné tabule.

Prohlídková trasa v podobě lávek a stropů z předzvětralých plechů je navržena v úrovni bývalého druhého nadzemního podlaží. Nově zastřešené prostory budou využity pro prezentaci expozic uměleckého kovářství a lapidária, pro aktivní dílny a čítanku stavitelství. Rytířský sál pak bude víceúčelový, aby tu mohly probíhat různé kulturně společenské akce.

Finanční náklady jsou zatím odhadovány na 53 milionů korun včetně výdajů na expozice. Celková částka se ale ještě zvýší o peníze potřebné na statické zajištění paláce a vyklánějící se jižní hradby.

Olomoucký kraj se konkrétní podobou záchrany a zpřístupnění paláce na hradě Helfštýn zabývá od roku 2010, kdy bylo Národním památkovým ústavem doporučeno zastřešení paláce technicistní formou. V roce 2013 vydali památkáři z Městského úřadu v Lipníku nad Bečvou záporné závazné stanovisko k projektové dokumentaci, a proto následně od roku 2014 už byl do všech dalších kroků ve věci záměru zapojen Národní památkový ústav. Olomoucký kraj realizoval dílčí kroky k nové architektonické studii. 14. června 2016 vydal Odbor regionálního rozvoje Městského úřadu v Lipníku nad Bečvou kladné závazné stanovisko k architektonické studii zpracované firmou Ateliér-r, s. r. o. Olomouc.

V průběhu tohoto měsíce chce ještě hejtmanství zadat čtyři průzkumy, které pro projektovou dokumentaci podrobně a odborně zmapují stav hradního paláce. Samotná rozsáhlá oprava by měla být dokončena v první polovině roku 2018.

Více informací o hradu na stránkách http://www.helfstyn.cz/aktuality

Zdroj: Olomoucký kraj

 


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments