Výstava v Českém Krumlově představí autora otáčivého hlediště

V Seminárních místnostech Klášterů Český Krumlov mají návštěvníci jedinečnou možnost zhlédnout v době od 6. 6. 2018 do 30. 9. 2018 výstavu věnovanou osobnosti všestranného umělce Joana Brehmse(1907–1995), otce principu otáčivého hlediště, autora původní koncepce a dlouholetého scénografa Jihočeského divadla. Tuto výstavu připravilo Národní muzeum společně s Archivem Joana Brehmse, Kláštery Český Krumlov a Jihočeským divadlem. Po úspěšném uvedení v Brehmsově rodné lotyšské Libavě a hlavním městě Riga nyní výstava přichází v rozšířené verzi do Českého Krumlova v rámci 60. výročí Otáčivého hlediště.

Výstava představuje Brehmse jako komplexní uměleckou osobnost – architekta, scénografa, malíře a grafika, který se zapsal do divadelních dějin hned několika států ve střední a východní Evropě a jehož objevitelské myšlenky jsou v mnoha směrech dosud živé a inspirativní.

Roku 1958 vyvíjí Joan Brehms spolu s režisérem Ottou Haasem Otáčivé hlediště, které se natáčí na jednotlivé scény, lokalizované v historické zámecké zahradě v Českém Krumlově. Otáčivé hlediště v dalších letech vzniká v několika dalších, kapacitnějších variantách.

Joan Brehms se narodil v lotyšské Libavě. Vedle rodného Lotyšska působil ovšem také v řadě divadel na území dnešního Polska a Německa, a dokonce i v Jižní Americe. Podstatnou část své kariéry pak strávil jako vedoucí výpravy Jihočeského divadla České Budějovice. Joan Brehms vynikal zejména svou neutuchající snahou o prozkoumávání možností divadelního prostoru. Vyvíjel nové, neotřelé koncepty pohyblivých divadelních budov a experimentoval i s uváděním divadla v autentických prostředích – na zámku, v klášteře, u sokolovny, na louce nebo třeba v továrně.

Zdroj: NM


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments