Výstava v Chebu připomíná 70 let vzniku podniku Jitex Písek

Národní podnik Jitex Písek oslavil své výročí vzniku již v loňském roce výstavou v Prácheňském muzeu v Písku, ale letos výstavu v redukované verzi přebírá Retromuzeum v Chebu. Výstava připomíná dějiny a produkci firmy v letech 1949-1989. O výstavbě textilní továrny v Písku bylo rozhodnuto v roce 1948, kdy pro ni místní národní výbor daroval pozemky. V té době vznikla továrna jako součást podniku Tosta, který byl přesunut z Aše do jižních Čech, kde bylo po válce k dispozici více pracovních sil. Oficiálně byl národní podnik Jitex založen 3. října 1949 rozhodnutím Ministerstva průmyslu. V roce 1953 byl textilní kombinát Jitex dobudován a zajišťoval komplexní výrobu od základních přírodních i syntetických surovin až po hotové textilní výrobky. Podnik zásadně ovlivňoval chod města Písek jako hlavní regionální zaměstnavatel. Zároveň zasáhl do sféry dobové módy, což výstava také připomíná jak původními modely, tak množstvím reklamních fotografií.

Retromuseum je pobočkou Galerie výtvarného umění v Chebu, která se nachází v sousední budově a platí pro ni vstupenka z Retromusea. Adresa: náměstí Krále Jiřího z Poděbrad 17, Cheb, www.gavu.cz Otevírací doba je od 10 – 17 hod. každý den mimo pondělí.

Vstupné: 80 Kč / 50 Kč (senioři od 60 let, studenti SŠ a VŠ) / 10 Kč (žáci ZŠ, studenti SŠ při kolektivní návštěvě) / zdarma (členové galerijního klubu, držitelé průkazek ZTP, Rady galerií, Uměleckohistorické společnosti, ICOM, Karlovy VARY REGION CARD, předškolní děti). Vstupné zahrnuje návštěvu všech stálých expozic a výstav jak v Retromuseu, tak v Galerii výtvarného umění v sousední budově. Součástí vstupenky je slevový kupon v hodnotě 10 Kč, který lze uplatnit v RetroBufetu (podmínkou je platba překračující hodnotu 20 Kč).

Větší část stálé expozice (kromě sálu věnovaného hudbě v mezipatře) je umístěna v přízemí, a tudíž bezbariérová. Výstavy jsou v prvním patře a jsou bohužel přístupny jen po schodišti.


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments