V Praze 8 připravují studii nového náměstí, které připomene spisovatele Bohumila Hrabala

Už v září 2020 začnou práce na studii nového náměstí Bohumila Hrabala na pražské Palmovce. Náměstí vznikne mezi budoucím polyfunkčním projektem Palmovka One, který nahradí stávající autobusové nádraží, a ulicí Na Žertvách. Projekt zpracovává ateliér UNIT architekti. Součástí jeho týmu bude od počátku projektování také umělec, který bude mít na starosti rozvinutí umělecké instalace odkazující právě k Bohumilu Hrabalovi. Konkurz na spolupracujícího tvůrce byl vyhlášen 22. července 2020 a veškerá dokumentace je k dispozici na stránkách www.palmovkated.cz.

Výběrové řízení je dvoukolové. První je otevřeno všem autorům – stačí motivační text a odpovídající portfolio prací. Do druhého kola byli ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy nominováni renomovaní tvůrci jako Pavla Sceranková/Dušan Záhoranský, Dominik Lang, Aleš Novák nebo Dagmar Šubrtová. Umělec, jenž představí nejlepší koncepci spolupráce a představu uchopení uměleckého odkazu a osobnosti Bohumila Hrabala, bude znám zkraje září.

Vyhlášení konkurzu předcházel průzkum mezi občany Prahy 8. Týkal se preferované formy i obsahu umělecké instalace připomínající Bohumila Hrabala. Z šetření, do nějž se zapojily dvě stovky obyvatel, vyšlo hned několik vodítek. Veřejnosti jsou formálně nejbližší umělecky ztvárněné prvky architektury, infrastruktury, městského designu a krajiny. Obsahově by instalace, nebo celkový umělecký koncept, měl reflektovat na Hrabalovo sepětí s Libní a působení zde, včetně domu Na Hrázi. Mimochodem, právě v září uplyne 70 let od chvíle, kdy se Bohumila Hrabala do Libně přistěhoval.

Nová podoba náměstí bude hotova během roku 2021. Předcházet jí bude i představení úřadům a institucím, stejně tak veřejnosti. Dokončení finálního projektu, včetně prováděcí dokumentace s uměleckou vrstvou, je odhadováno na rok 2022. O rok později by měla začít realizace, s jejímž dokončením se počítá souběžně s dobudováním projektu Palmovka One – v roce 2025.

Zdroj: P8


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments