Artcam uvede do českých kin půvabný francouzský animovaný film PRINCOVA CESTA

Premiéra: 15. 10. 2020

Režie: Jean-François Laguionie, Xavier Picard / Francie / Lucembursko, 2019

Předpremiéra filmu se bude konat na Mezinárodním festivalu animovaných filmů ANIFILM, který proběhne od 6. do 11. 10. v Liberci. Princova cesta zde bude uvedena v hlavní soutěžní sekci celovečerních filmů.

TISKOVÁ PROJEKCE FILMU SE KONÁ V ÚTERÝ 6.10. VE 13:30 V MALÉM SÁLE KINA LUCERNA
Prosím o potvrzení účasti, děkuji. 

 „Animované filmy pro odrostlejší publikum nemají v  české distribuci na růžích ustláno. Princova cesta ale vypráví o síle snů a ozdravné moci pošetilosti, proto jsme se rozhodli s vědomím rizik tenhle nenápadný klenot přivézt,“ říká ředitel Artcam Films Vít Schmarc. „Je to nádherný film ze staré školy, který nespoléhá na efekty a velkou akci, ale na dojemné postavy, nádhernou výtvarnou linku a překrásné kulisy fantaskní opičí říše, která trochu připomíná úsvit 20. století a trochu současnost. Je to animák přicházející z jiného času, který nám připomíná, že ani v čase strachu a úzkosti se nesmíme nechat připravit o osvobozující imaginaci.“

Do českých kin vstoupí film 15. října, a to jak v  dabované verzi, tak ve verzi s titulky. Hlavní roli Prince namluvil do češtiny charismatický Martin Zahálka, dětské role Toma se zhostil Jan Battěk. Dabing vznikl ve Studiu Budíkov.

Synopse:
Když při jedné ze svých procházek po pobřeží objeví mladý opičák Tom bezvládného a zraněného starce, netuší, jak velké tajemství před ním leží. Prošedivělý muž je princem, který pochází z neznámého kontinentu. Mezi ním a mladíkem se začne odvíjet překvapivé přátelství. V Tomově světě, z něhož se vytratila radost, nadšení i smysl pro dobrodružství působí pošetilý starý princ jako zjevení, které ale ne všichni vítají s nadšením. Dva přátele čeká magická cesta za poznáním, která vede skrze podivuhodné velkoměsto až do neprobádaných hlubin lesa. Film Jeana-François Laguionie a Xaviera Picarda je okouzlující poklonou imaginaci a ódou na přátelství nespoutané konvencemi.  
TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=3nP4U1FAPS4

O režisérech:
Jean-François Laguionie (1939) je významnou osobností francouzské animátorské školy. Spolupracoval mj. s Michelem Ocelotem. V 80. letech založil studio animace La Fabrique a natočil kritiky vstřícně přijatý celovečerní debut Gwen, neboli Kniha písku (1985).  Svůj druhý film Příběh opičáka zasazený do mytického opičího království, natočil až v roce 1999, od té doby nicméně režíroval další čtyři snímky. Ten poslední, Princova cesta, pod nímž je podepsaný s mladším kolegou Xavierem Picardem, volně navazuje na Příběh opičáka. Laguionie má na kontě řadu cen včetně Zlaté palmy za krátkometrážní snímek La Traversée de l’Atlantique à la rame (1978) nebo nominace na Evropskou filmovou cenu za film Louisa na pobřeží (2017).

Režisér a producent animovaných filmů Xavier Picard (1962) má za sebou několik celovečerních filmů i TV seriálů, které napsal, režíroval nebo produkoval. K  nejznámějším patří film Mumínci na Riviéře (2014), který spolurežírovala Finka Hanna Hemilä. Dále natočil například seriál Podivná rodinka (La famille Ouf, 2005) nebo Král Artuš a rytíři spravedlnosti (1992).

Původní název: I Le Voyage du prince | Režie: Jean-François Laguionie, Xavier Picard | Scénář: Jean-François Laguionie, Anik Le Ray | Kamera: Luis Armando Arteaga | Střih: Patrick Ducruet | Rok výroby: 2019 | Země: Francie, Lucembursko | Jazyk: francouzsky s českými titulky/český dabing | Nosiče: DCP, MP4 | Přístupnost: přístupné | Stopáž: 77 min | Žánr: animace


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments