Crowdfundingová kampaň na podporu filmu Poslední závod běží naplno „Pomozte nám natočit kvalitní český film!“ apelují tvůrci a motivují atraktivními odměnami

Režisér a scenárista Tomáš Hodan 26. října v jednom z pražských parků za 4:28 hod. uběhl 50 km a symbolicky tak vzdal hold hrdinům svého nového filmu Poslední závod – Bohumilu Hančovi, Václavu Vrbatovi a Emerichu Rathovi. Právě 50 kilometrů měl totiž také legendární lyžařský závod, který se odehrál na hřebenech Krkonoš v roce 1913 a který se jim stal osudným.  Běh odstartovala Pavla Beretová a aktivně se zapojili také další herci z filmu Poslední závod – Vladimír Pokorný a Marek Adamczyk. Tomáš Hodan zároveň vyslal jasný vzkaz všem příznivcům české kinematografe: Běžíme dál! Na platformě Donio totiž do 14. listopadu běží dárcovská kampaň, jejímž cílem je podpořit realizaci náročného natáčení Posledního závodu v horách a mrazivém počasí.

Odkaz na kampaň: https://www.donio.cz/poslednizavod

V těchto dnech se vybraná částka blíží prvnímu milníku, tedy půl milionu, což by nám umožnilo přidat jeden natáčecí den navíc. Vypadá to, že se filmoví fanoušci na film těší, připravili jsme pro ně nové odměny, věříme, že je budou motivovat k další podpoře, kterou opravdu potřebujeme, říká producent filmu Ondřej Beránek z produkční společnosti Punk Film.

Mezi atraktivními odměnami pro donátory jsou třeba ručně pletené krkonošské rukavice, ponožky nebo návleky – štulpny, repliky lyží Bohumila Hanče – ideálně v kombinaci s exkluzivním kurzem lyžování na dobových lyžích, vstupenky na slavnostní premiéru, tradiční norské svetry, trička, čepice, filmový plakát i pohlednice s podpisy herců či praktické drobnosti s logem filmu Poslední závod. K dispozici jsou také intenzivní zážitky, jako je výlet na běžkách s režisérem Tomášem Hodanem, herci Kryštofem Hádkem a Markem Adamczykem včetně noclehu v hotelu Savoy ve Špindlerově mlýně, účast na natáčení s přespáním na Labské boudě, místo ve filmovém komparzu… Avizovanými lákavými novinkami mezi odměnami jsou například tričko Poslední závod s věnováním a podpisem Evy Samkové a individuální setkání s režisérem filmu. Opravdu je z čeho vybírat!

Poslední závod, drama z počátků lyžařského sportu podle skutečné události, vzniká v produkční společnosti Punk Film, v režii Tomáše Hodana, který je zároveň autorem námětu a scénáře. Natáčet by se mělo v únoru a březnu na autentických místech, premiéra je plánovaná na 24. 2. 2022. V hlavní roli Bohumila Hanče se představí Kryštof Hádek, další postavy historického příběhu ztvární Marek Adamczyk, Oldřich Kaiser, Eva Josefíková, Vladimír Pokorný, Vladimír Javorský, Jan Hájek a Pavla Beretová.

Po sto let byl příběh Hanče a Vrbaty překrucován, aby vyhovoval momentální společenské a politické situaci. Postava sportovce Emericha Ratha byla zcela vymazána. Studiem dobových materiálů se nám podařilo zrekonstruovat závod minutu po minutě a ukázat ho bez dobových nánosů tak, jak se skutečně stal. Buďte u toho a pomozte nám odvyprávět pravdivý příběh Hanče, Vrbaty a Ratha, podpořte vznik filmu Poslední závod!“ vyzývají tvůrci filmu.

Je nám ctí, že na naší platformě můžeme podpořit tak výjimečný projekt. Celovečerní film, který půjde do kin, je pro nás výzvou, kdy si opět vyzkoušíme sílu crowdfundingu. Dočkali jsme se projektu s přesahem pro budoucí generace, je to krásná spolupráce s velkým nasazením, láskou a vášní. Děkujeme za ni,” říká Lucie Hanáčková z portálu Donio.

 

Synopse

Krkonoše před první světovou válkou byl chudý kraj, kde se střetával český živel s německým. Hory se zpočátku století začaly dynamicky proměňovat, zejména díky jedné novince v českých zemích – lyžím. Bohumil Hanč byl nejslavnější český lyžař, který vyhrával závody doma i v zahraničí. Všestranný sportovec Emerich Rath se jako jediný Němec pravidelně zúčastňoval českých závodů, ostatní Němci z Krkonoš je z nacionálních důvodů bojkotovali. Hanč a Rath se dobře znali, setkali se i na startu osudného závodu v roce 1913. Po prvním kole se počasí prudce zhoršilo, vypukla sněhová vánice. Všichni závodníci vzdali, Hanč zůstal na trati sám. Polomrtvého jej nalezl právě Emerich Rath a s nasazením vlastního života se jej snažil zachránit, bohužel marně. Později je v horách nalezen i zmrzlý Václav Vrbata, Hančův přítel, který ho chtěl na trati podpořit a v prudké vánici mu půjčil svůj kabát….

Po mnichovských událostech, druhé světové válce a následném komunistickém puči se příběh Němce, který riskoval život, aby pomohl českému kamarádovi, nehodil, a Emerich Rath byl ze všeobecně známého příběhu takřka vymazán. Hanč zemřel a stal se legendou. Rath přežil a zemřel v zapomnění jako bezdomovec.


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments