Socha Marie Terezie dominuje parku nad rušnou pražskou křižovatkou

Dnes byla v Parku Marie Terezie na pražských Hradčanech slavnostně odhalena socha významné evropské panovnice.  Slavnostního aktu se zúčastnili zástupci vedení Městské části Prahy 6. Socha je vyrobena ze speciální polymerní směsi, navíc s ochranným povrchovým nátěrem před graffiti. Socha váží sedm tun a měří přibližně pět a půl metru. Představuje  výraznou uměleckou dominantu nejen samotného parku Marie Terezie, ale celého veřejného prostoru na Hradčanech poblíž tunelového komplexu Blanka a rušné křižovatky.

Za návrhem pomníku stojí sochař Jan Kovářík a architekt Jan Proksa, kteří zvolili siluetu vladařky bez tváře. Socha připomínající velkou bílou šachovou figurku dominuje veřejnému prostoru s parkovou úpravou. „Osobnost Marie Terezie si můžeme představovat jako pomyslnou figurku v politické hře tehdejší Evropy. Pomník tím získává edukativní rozměr, nutí lidi uvažovat, zamyslet se a třeba i zapátrat, kdo Marie Terezie byla, co za svého života učinila a jak ve skutečnosti vypadala,“ vysvětluje Jan Kovářík svůj pohled na dílo.

Před sochou jsou umístěny vodní prvky a kolem lavičky, které nabízejí pohled směrem k Vítěznému náměstí. Bílá socha výrazně kontrastuje se zelenou plochou trávníků a nově vysázených stromů.  Schází tu větší barevnost, kterou by mohly dodat květinové záhony.

Vedle toho si veřejnost novou sochu může detailně prohlédnout prostřednictvím vizualizace na webu městské části Praha 6. Jde o nový projekt na podporu virtuálního turismu, v jehož rámci budou postupně on-line formou představovány další památky na území městské části. Projekt vznikl ve spolupráci s Centrem pro digitalizaci a vzdělávací technologie (CEDET) při ČVUT CIIRC. Hlavními autory 3D vizualizace jsou bratři Michal Kotek a Martin Kotek.

Zdroj: Praha 6

Foto:B.B.


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments