V Liberci připravují premiéru divadelní hry Burian

Hra Burian Tomáše Dianišky, kterou napsal přímo pro divadlo F.X.Šaldy, je poctou odkazu krále komiků Vlasty Buriana, libereckého rodáka. Tento miláček národa, kterého lid bezmezně obdivoval a miloval, byl za války vtažen do soukolí politických událostí tak nešťastně, že ho lidé začali šmahem odsuzovat a osočovat z kolaborace. Je velmi složité tyto události hodnotit, nicméně nová Dianiškova inscenace je bere do hry a je to skvělý vstupní materiál, který nám ukazuje Vlastu Buriana především jako lidskou bytost se spoustou kladů i záporů. Autor hry se ujal i režie a obsadil do titulní role herečku Veroniku Korytářovou.

Tomáš Dianiška dnes patří v současné době k nejúspěšnějším divadelním autorům u nás.  Vystudoval herectví na DAMU a jeho první angažmá bylo právě v F.X.Šaldy, kde hrál od roku 2009. V Liberci se začal výrazně prosazovat také jako autor a režisér. Roku 2010 se stal spoluzakladatelem „punkové odnože“ DFXŠ, která vystupovala pod názvem Divadlo F.X.Kalby. První jeho uvedenou hrou bylo Googling and Fucking – hráli ji původně na večírku, který se jmenoval DrinkART. Následovaly hry Přísně tajné, hrubá nemravnost, Mickey Mouse je mrtvý, LSDown, Dianiška je bůh a Logo. V roce 2014 přesídlil do Prahy a časem se usadil v Divadle pod Palmovkou. Jeho hry se tu zprvu hrály v malé studiové scéně Studio PalmOFF ale poslední dobou se díky velkému diváckému zájmu přesouvají do velkého hlavního sálu. Tady vznikly hry Mlčení bobříků, Jak sbalit ženu 2.0 či Pusťte Donnu k maturitě. V roce 2016 ještě uvedl v libereckém Malém divadle hru Atomová kočička, která se hraje dodnes.

Během posledních let se Dianiškova dramatika výrazně proměnila. Od nevázané zábavnosti se postupně dostává ke stále vážnějším tématům, neztratil ovšem svou hravost, obrazivost a cit pro dialog. Tím jeho tvorba dostává nový rozměr, který ovšem silně rezonuje a oslovuje veřejnost, tak i odbornou kritiku. Zejména hry Transky, body, vteřiny a Bezruký Frantík jsou divácky úspěšné a protagonistům hlavních rolí umožnily skvělé herecké příležitosti. Hra Transky, body, vteřiny uváděná v ostravském Divadle Petra Bezruče, získala Cenu divadelní kritiky za rok 2019 za inscenaci roku i jako nejlepší česká hra.

Původní termín premiéry inscenace Burian v Divadle F.X.Šaldy byl 9.10.2020.  S ohledem na aktuální situaci v divadle se premiéra v tomto termínu neuskuteční!

Dále Divadlo F.X.Šaldy ruší z důvodů nařízení vlády v období  od 5. 10. do 18. 10. 2020 všechna hudební představení. Další aktuální informace o divadle najdou zájemci na https://www.saldovo-divadlo.cz

( Foto ze zkoušek hry,zdroj DFXŠ)

 

 

 

 

 

 


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments