Živá kultura našla svůj domov! Platforma FILMNAZIVO.CZ ožije 1. listopadu

Živá kultura!

Pamatujete se na ni ještě?

I když to může vypadat, že dočista zmizela, jenom hledala nový domov.

Společný projekt HEAVEN ́S GATE Viktora Tauše, JATEK78 a Cirku La Putyka bude spuštěn

1. listopadu 2020. Pay-per-view platforma FILMNAZIVO.CZ se bude lišit od ostatních unikátními formáty, ve kterých bude natáčen její program.

Platforma FILMNAZIVO.CZ vzniká zevnitř̌ a kontinuálně se odvíjí od aktuálních potřeb společnosti, nápadů a impulsů samotných umělců. V zahajovací fázi představí všechny dosud natočené Filmy Naživo, ve kterých se filmový jazyk stal součástí podstaty živé kultury.

 

FILMNAZIVO.CZ svébytnou alternativou prožitku živé kultury

Filmů Naživo je zatím dohromady deset. Na internetu a v kinech napříč ČR je vidělo dohromady 40.000 diváků, na sociálních sítích jejich dosah překročil hranici dosahu 2.000.000 lidí.

Film Naživo: Amerikánka Vol. 9 se stala 8. srpna nejnavštěvovanějším filmem v kinodistribuci.

Bonusový Film Naživo: Pastýřka a kominíček s Terezou Ramba a Jiřím Lábusem odvysílala ČT:D jako jubilejní narozeninový díl Večerníčku.

Pro svůj vizuální jazyk, konceptuální inscenování a interaktivitu tak bude na platformě, vedle svébytné alternace prožitku živého umění, nadále vznikat archiv obrazů kultury v čase Covidu 19.

 

Co zatím můžete vidět na platformě FILMNAZIVO.CZ?

Dosud zfilmovaná představení vždy inscenovaná v unikátních prostorech, které obsahu původních her dodávají nový kontext:

HEAVEN ́S GATE, Amerikánka Terezy Ramba a Elišky Křenkové: V kleci pro hyeny, V poušti, Na vzletové ranveji a V dětském sanatoriu;
Cirk La Putyka, Kaleidoscope: Potulní kejklíři;
Losers Cirque Company, Vzduchem: Na střeše a Na dně;

Divadlo Na zábradlí, Tajný agent: V podsvětí
Vosto5, Pérák. Na jméně nezáleží. Rozhodují činy: Na právnické fakultě.

 

Cena vstupenky bude na jednotlivé akce stanovena fixně. Tedy v tento okamžik je cena 99,- Kč v režimu odložené sledovanosti stávajících filmů.  Živé akce budou na ceněné jinak dle formátu.

 50 % částky půjde konkrétním souborům či umělcům. Diváci však budou mít otevřenou možnost zaplatit cokoliv nad rámec dané ceny vstupného na podporu charitativních projektů Amerikánky. Zdarma budou mít přístup dětské domovy spolupracující s organizací Dobré víly dětem a v odložené sledovanosti i střední školy.

 

„FILMNAZIVO.CZ je manifestem touhy a schopnosti živé kultury vyprávět příběhy v souladu s realitou světa svých diváků. Výjmečný úspěch tohoto solitérního počinu a aktuální vývoj pandemie nás zavazuje k udržení a rozvíjení jeho myšlenky i směru. Živá kultura a její postoj ke krizi totiž bude zásadním hybatelem celospolečenského postoje k aktuální situaci. Chceme být inspirací a nástrojem k pozitivní transformaci společnosti.“ Viktor Tauš, zakladatel FILMNAZIVO.CZ, producent a režisér.

„Živá kultura stojí. Divadla, koncertní sály, kluby, ale i další místa, do kterých se chodí za kulturou, jsou zavřena. Diváci, posluchači, fanoušci nemají kam chodit a umělci nemají pro koho hrát. Zavedený systém tvůrce – divák přestal fungovat. Při jarním uzavření divadel se ukázalo, že přenést záznamy představení na internet nefunguje. Je třeba hledat novou formu, jak diváka zaujmout. A to se právě povedlo Viktorovi a jeho týmu. FILMNAZIVO.CZ obstará divákovi opravdový divadelní zážitek,“ dodává ředitel Jatek78 Štěpán Kubišta.

 

“Tahle doba, tahle situace nás může lámat, může nás nechat shořet jako papír, může nás pokládat, podlamovat nohy. Ale pokud jste člověkem, jako je Viktor Tauš, máte takovou energii, jste obklopen takovými lidmi a máte touhu nepřestávat a tvořit, tak i v takové době může vzniknout projekt FILMNAZIVO.CZ. Projekt, který dává naději, že má smysl nepřestávat, má smysl se postavit všem živlům, tak jako zažil Cirk La Putyka při natáčení Kaleidoscopu. Myslím, že vzniká něco, co se těžko popisuje, ale když se to zažije ať už z pozice herce nebo diváka, tak jste vtažen dovnitř, a víte, že takový projekt má smysl,” uzavírá principál Cirku La Putyka Rosťa Novák ml.

 

Distributorem Filmů Naživo do kin je CinemArt.

 

WWW.FILMNAZIVO.CZ


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments