Aerovod bude hostit festival Mezipatra. 21. ročník se celý koná v online prostoru

Aerovod bude od čtvrtku 5. listopadu hostit 21. ročník queer filmového festivalu Mezipatra, který se letos kvůli pandemii koronaviru přesunul do online prostoru. Festival přináší výběr těch nejlepších současných hraných, dokumentárních a krátkých filmů s queer tematikou, jeho součástí je i retro sekce. V hlavní soutěži celovečerních filmů se představí 11 snímků – mezi ty nejočekávanější patří německé drama oceněné Teddy Award na letošním Berlinale Nic ve zlým (Futur Drei), citlivý francouzský dokument Děvčátko (Petite Fille) nebo brazilské erotické drama Hic (Vento Seco). Filmy letošního ročníku budou k dispozici k přehrání do 21. listopadu. Slavnostní zahájení a zakončení festivalu se pak uskuteční formou živého streamu na platformě Moje kino LIVE.

 

▶︎Kompletní program Mezipater: http://www.mezipatra.cz/program/katalog-filmu.html

▶︎Na Aerovodu bude možné filmy přehrát od čtvrtka 5. listopadu dostupné budou na adrese: https://mezipatra.aerovod.cz

 

První festival na Aerovodu

Za poslední rok se na Aerovodu událo hodně změn – představili jsme nový web, výrazně se nám zvýšila návštěvnost i počet předplatitelů, zrychlili jsme rozšiřování katalogu. Stále se snažíme našim divákům přinášet něco nového, a proto máme velkou radost, že se u nás poprvé uskuteční celý filmový festival – vnímáme to jako velký krok kupředu i jako příslib dalších podobných akcí do budoucna. S Mezipatry navíc dlouhodobě spolupracujeme na online uvádění snímků jejich distribuční značky Queer Kino – těší nás, že můžeme naši spolupráci tímto způsobem rozvíjet,“ říká Hana Kijonka z distribuční společnosti Aerofilms. Filmy z programu Mezipater budou dostupné od 5. do 21. listopadu. Jednotlivé snímky lze přehrát za 80 Kč, akreditace na celý festival stojí 950 Kč. Slavnostní zahájení (5. listopadu) a zakončení (21. listopadu) festivalu se bude streamovat skrz platformu Moje kino LIVE, moderátorkami budou Ivana Veselková a Zuzana Fuksová z pořadu Buchty na Radiu Wave. Na zahájení a zakončení se vstupenky prodávají zvlášť přes portál GoOut, jedna stojí 100 Kč.

 

Přes dvě dekády toho nejlepšího z queer kinematografie

Festival Mezipatra každoročně navštíví okolo 12 000 diváků – cílem organizátorů je svým návštěvníkům nejen rozšířit obzory ohledně různorodosti genderových a sexuálních identit, ale také nabídnout prostor pro setkávání a sebevyjádření. Kromě hlavní soutěže celovečerních filmů se diváci letos mohou těšit na tradiční soutěž krátkých filmů, retrospektivu, která představí čtyři ikonické snímky queer kinematografie (mj. snímek Claire Denis Dobrá práce) či dokumentární sekci, která skrze intimní příběhy prezentuje milníky queer historie. „Letošní rok představoval naprosté zboření statu quo ve filmovém průmyslu. Mnohé festivaly se nekonaly vůbec, některé online, jiné pouze zveřejnily program, který by se býval konal, pokud by to bylo možné. Zároveň se na různě dlouhou dobu přestaly točit nebo dokončovat filmy. V  tomto filmovém vakuu bylo pro naše dramaturgyně a dramaturgy nepředstavitelně těžké sestavit program letošních Mezipater, ale podařilo se. A musím podotknout, že máme připravený jeden z nejlepších programů, které pamatuji,” říká ředitel festivalu Pavel Bicek.


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments