Češi tráví u televize stále více času. Především díky koronaviru, ale i dostupným službám televizí přes internet

Pandemie koronaviru ovlivnila nejen průmysl, obchod a školství, ale i české domácnosti.  V těch můžeme sledovat značný nárůst sledovanosti televize, nově i té online. Z dat televize přes internet Lepší.TV vyplývá, že za měsíce říjen a listopad zaznamenala služba nárůst uživatelů o 20 %. Během druhé vlny pandemie diváci nejvíce sledovali filmy (skoro 33 %) a seriály (skoro 28 %).  Denně strávili diváci u TV 3,5 hodiny. Zájem o zpravodajství klesl o 7 %, oproti první vlně koronaviru.

Jak využít svůj volný čas je otázkou většiny Čechů, a to především během pandemie, kdy se musíme přizpůsobit vládním nařízením a naše možnosti jsou značně omezené. Mimo sport a více času stráveného v přírodě, propadla řada Čechů kouzlu sledování televize. To potvrzují data ryze české televize přes internet Lepší.TV, která za měsíce říjen a listopad 2020, tedy období, ve kterém se často skloňovalo slovo lockdown, zaznamenala 20 % nárůst uživatelů.

„Den je dlouhý a karanténa taktéž, brzy se stmívá a není divu, že stále přibývá Čechů, kteří čas tráví u televize. Navíc jim už nestačí klasické vysílaní, a proto vyhledávají služeb online televizí, kde je pouze na nich, co a kdy budou sledovat. Navíc pokud mají porovnat ceny za služby klasických poskytovatelů se základními balíčky programů, s cenami za služby nových platforem a více než stovkou kanálů, vedou potom ty přes internet,“ říká Pavel Górecki, ředitel Lepší.TV, www.lepsi.tv.

Češi preferují filmy

Ve sledovaném období strávili diváci u svých oblíbených programů každý den zhruba 3,5 hodiny. Nejvíce potom sledovali filmy. Přesně 32,63 % uživatelů využívá digitální televizi právě kvůli její široké nabídce filmů – diváci mají na výběr například od kriminálních filmů, hororů a fantasy až po historické a romantické snímky. 

Druhou oblíbenou sledovanou kategorií, jsou seriály, u kterých strávilo svůj volný čas téměř 27,91 % diváků. U zábavných pořadů tráví čas 13,64 % diváků, což je velmi podobný čas, který lidé věnují sledování zpráv (10,71 %). Zajímavé je, že je to zhruba o 7 % méně než při první vlně koronaviru.  Po těch pak následuje sledování dokumentů, ze statistiky vyplývá, že se jedná o 10,71 % diváků. 

Žebříček sledovanosti jednotlivých typů pořadů hovoří jasně. Lidé se rádi baví a u televize hledají zejména odpočinek a odreagování. Filmy, seriály a zábavné pořady diváci rádi doplňují dětskými pořady (4,71 %), to převážně ve chvílích, kdy se snaží zabavit své malé ratolesti.

Do žebříčku nejsledovanějších typů pořadů na základě stráveného času, se dostaly i pořady věnované sportu, ale také erotice, kterou vyhledávají v televizi přes internet necelá dvě procenta uživatelů. 

Filmový TIP navíc

A jaké že filmy u diváků Lepší.TV vedou? Za druhé vlny pandemie Covid-19 se Češi opět vrátili už ke kultovnímu čarodějskému učni. Na žebříčku sledovanosti vítězí Harry Potter a kámen mudrců (a celá sága), dále pak Joker, Ježek Sonic, Ledové království II, Souboj titánů či Volání divočiny.

    

O Lepší.TV

Televize přes internet Lepší.TV vznikla v roce 2017 v Ostravě a byla založena Pavlem Góreckim, který se oblastí internetu, televizí a TV programem zabýval již několik let před založením Lepší.TV. Samotná Lepší.TV vznikla především z důvodu prostoru na trhu, kdy v roce 2017 na českém internetu neexistovala žádná dobrá a vyhovující televize přes internet. Cílem Lepší.TV bylo od počátku nabízet ty nejkvalitnější služby v oblasti internetových televizí, tak, aby si divák mohl užít zaslouženou a odpovídající kvalitu a služby za co nejmenší náklady. Lepší.TV od svého vzniku každý rok roste. Služba nabízí časově neomezené nahrávání pořadů i nejdelší zpětné zhlédnutí, které činí 30 dní, divácké profily, funguje na jakémkoliv internetu, zařízení, v celé EU. V ceně jsou TV i radio stanice a obrovská videotéka. 


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments