České čtenáře už Covid nebaví. Knihy o epidemii neletí, zájem je naopak o učebnice

Zatímco na jaře letošního roku knihkupectví ohlašovala rapidně zvýšené prodeje literatury o pandemii, dnes se nic podobného nekoná. Zvědavost a pocit napětí z jara vystřídala únava z každodenní reality života za pandemie.

 

“V březnu a dubnu jsme okamžitě vyprodali veškerou literaturu o epidemii, moru a podobných tématech a zvýšený zájem byl také o knihy věnující se imunitě a zdravému životnímu stylu. Dnes podobné trendy vůbec nezaznamenáváme. Vypadá to, že lidé jsou již pandemií vyčerpaní a chtějí především klid. Proto v objednávkách nejčastěji nacházíme knihy k rozptýlení, třeba fantasy nebo literární klasiku,” popisuje rozdílnost podzimního trendu ve srovnání s jarem Pavel Pekař, spoluzakladatel internetového obchodu Knihobot, leadera českého trhu s knihami z druhé ruky. “Značně ale přibylo objednávek učebnic pro samouky, což naznačuje, že jarní snaha o zužitkování uvolněného času sebevzděláváním přetrvává.”

 

Zájem o knihy se zpřísněním opatření stále roste a Knihobot teď měsíčně vrací kolem desítky tun knih zpátky do oběhu: “Tržby nám stoupají týden od týdne. To je trend, který nás v současné hospodářské situaci poměrně překvapil. Vánoce ještě nejsou tak blízko, a tak předpokládáme, že Češi chtějí čas v izolaci svého domova využít produktivně,” poznamenává Pekař. “Nárůst zákazníků také může souviset s obecným trendem, kdy lidé tráví více času brouzdáním po internetu. Poslední dobou si všímáme, že na našich stránkách někteří lidé tráví klidně i hodiny výběrem knih. To dříve nebývalo tolik běžné,” doplňuje Pekař.

 

O Knihobot.cz

 

Knihobot.cz je největší český internetový obchod s knihami z druhé ruky. Kombinuje moderní technologie se zodpovědným přístupem ke knihám. Jeho hlavní misí je změnit fungování antikvárního trhu a naučit Čechy vracet nepotřebné knihy zpět do oběhu. Funguje po celé republice – knihy dokáže vyzvednout na jakékoli adrese a stejně tak je kamkoli zaslat. Tituly prodává na bázi komisního prodeje a díky dlouhodobé práci s daty může vždy zajistit tu nejlepší prodejní cenu i rychlost prodeje.

Pod značkou Knihobot funguje do roku 2019, kdy navázal na předchozí antikvární projekt Dominika Gazdoše a Pavla Pekaře. Měsíčně protočí asi 10 tun knih a v letošním roce očekává prodej přes 100 000 titulů v celkové hodnotě kolem 15 milionů korun.


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments