Film Agnieszky Holland Šarlatán je nominovaný na „evropského Oscara“

Drama Šarlatán si připsalo další mezinárodní úspěch! Jako první český film v historii získalo nominaci na Evropskou filmovou cenu za režii. Za ní stojí polská legenda Agnieszka Holland, které Šarlatán vynesl její první nominaci na „evropského Oscara“. V kategorii Nejlepší film je pak jedním z vybraných snímek Nabarvené ptáče od Václava Marhoula. Vítězové cen EFA budou známi v sobotu 12. prosince.

 

 

Historické drama inspirované osudem léčitele Jana Mikoláška se i v obtížných pandemických podmínkách stalo nejvýraznějším celovečerním českým filmem letoška. Jeho světovou premiéru hostil v únoru festival Berlinale, do svého programu drama s Ivanem Trojanem v hlavní roli zařadil i prestižní americký festival Telluride. Česká filmová a televizní akademie následně snímek podle scénáře Marka Epsteina vybrala jako tuzemského kandidáta na Oscara v kategorii Nejlepší mezinárodní film.

Nominace obou snímků je mimořádným úspěchem českého filmu v evropské kinematografii,“ říká producentka Šárka Cimbalová. „Gratulujeme paní režisérce, je to zároveň velké ocenění práce všech tvůrců, herců a celého filmového štábu, zvláště v tak složité době. Na Evropské filmové ceny byla nominovaná v historii jen hrstka českých snímků a o to silněji působí letošní ročník, kdy jsou na seznamu hned dva české filmy.

 

Evropská filmová akademie čítající víc než 3 800 členů své ceny letos udělí už po dvaatřicáté, české filmy ale získávají nominace jen zřídka. V poslední dekádě se o sošku ucházeli jen Ondřej Novák a Jiří Havlíček díky krátkému filmu Rekonstrukce a Aleš Březina za hudbu k filmu Kawasakiho růže, ještě dříve se mezi nominované snímky dostali Kolja či Návrat idiota.

Stříbrnou sošku pak z českých tvůrců vyhráli pouze Helena Třeštíková za dokument René a Tomáš Luňák za animovaný film Alois Nebel, Miloš Forman obdržel čestnou cenu za Evropský úspěch ve světovém filmu. Přední polská režisérka, absolventka FAMU a bývalá předsedkyně EFA Agnieszka Holland za svou kariéru obdržela mj. tři oscarové nominace nebo Stříbrného medvěda na Berlinale, o Evropskou filmovou cenu za režii však bude díky Šarlatánovi soutěžit poprvé. Dalšími nominovanými jsou například François Ozon, Thomas Vinterberg nebo Jan Komasa.

Vzhledem k pandemii se 32. Evropské filmové ceny budou předávat online, stream bude volně dostupný na webu Evropské filmové akademie.

Film Šarlatán vyrobila společnost Marlene Film Production Šárky Cimbalové v česko-irsko-polsko-slovenské koprodukci, českým distributorem je společnost CinemArt, o světovou distribuci se stará Films Boutique. V českých kinech měl snímek premiéru 20. srpna 2020 a do zavření kinosálů ho vidělo skoro čtvrt milionu lidí.

Synopse:

Strhující životopisné drama výjimečného muže obdařeného léčitelskými schopnostmi na pozadí dobových událostí. Příběh je inspirován skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška, na kterého se v průběhu několika desetiletí obracely s prosbou o pomoc tisíce lidí ze všech společenských vrstev včetně nejvýznamnějších osobností politického i kulturního života. Mikolášek je člověk bez odborného lékařského vzdělání, ale s nevšedním a nevysvětlitelným nadáním umí diagnostikovat a pomocí bylinek léčit nemoci, se kterými si ani doktoři nevědí rady. Jeho mimořádné schopnosti jsou však vykoupeny bojem s vlastními démony. Léčitelství je jeho vnitřní spásou a ochranou před sebou samým.

 

Obsazení:

Jan Mikolášek: Ivan Trojan/Josef Trojan

František, asistent: Juraj Loj

Johanka, sestra: Daniela Voráčková/Melika Yildizová

Bylinkářka Mühlbacherová: Jaroslava Pokorná

Otec mladého Mikoláška: Martin Myšička

Alois, bratr mladého Mikoláška: František Trojan

Zlatohlávek, obhájce: Jiří Černý

Vyšetřovatel: Miroslav Hanuš

Tajný: Tomáš Jeřábek

Soudce: Václav Kopta

Úředník: Jan Budař

Generál: Martin Sitta

Domovník: Jan Vlasák

 

Režie: Agnieszka Holland

Scénář: Marek Epstein

Námět: Martin Šulc, Jaroslav Sedláček

Kamera: Martin Štrba

Architekt: Milan Býček

Kostýmy: Katarína Štrbová-Bieliková

Masky: René Stejskal, Gabriela Poláková

Střih: Pavel Hrdlička

Hudba: Antoni Komasa-Lazarkiewicz

Zvuk: Radim Hladík jr.

VFX: Michal Křeček

Producenti: Šárka Cimbalová, Kevan Van Thompson
Koproducenti: Mike Downey, Sam Taylor – Film and Music Entertainment, Irsko

Klaudia Śmieja-Rostworowska – Madants, Polsko

Lívia Filusová – Furia Film, Slovensko

Česká televize, Barrandov studio, RTVS, CertiCon, Magic Lab


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments