Samizdat za tisícovky korun. Jak si český trh po jednatřiceti letech svobody cení literaturu revoluce, undergroundu a disentu?

Zítřejším dnem si Česká republika připomíná 31 let od sametové revoluce a pádu komunistického režimu. Jako každý rok si vyslechneme debaty o tom, kam jsme se za dlouhé roky posunuli a co bychom ještě měli dohnat. Možná ale není od věci, podívat se také na to, jak si po jednatřiceti letech na knižním trhu vede literatura z dob revoluce, ale také samizdatu nebo undergroundu.

 

“Každý rok se snažíme sestavit alespoň skromný výběr knih ke Dni boje za svobodu a demokracii. Aktuálně nabízíme třeba drobnou knížku Občanské fóry od Jaromíra Hořce, zakladatele samizdatové edice Česká expedice, která vtipně zachycuje revoluční atmosféru nebo knihu Michala Horáčka, Jak pukaly ledy. Ač obsahově poměrně zajímavé, tyto knížky se prodávají za velmi nízké částky, protože jsou podobně jako například knihy rozhovorů s Václavem Havlem dodnes součástí velké části českých domácností,” uvádí Pavel Pekař, spoluzakladatel největšího českého prodejce knih z druhé ruky Knihobot.

 

Zatímco Dálkový výslech od Václava Havla má v knihovně stále hodně lidí a koupíte ho tak za pár desítek korun, do opravdu vysokých částek se šplhají ceny samizdatové literatury nebo autorů českého undergroundu. “Když k nám dorazí samizdatový nebo exilový výtisk knihy, který vyšel jen v několika kusech, jedná se o opravdovou raritu a sběratelský kousek. Ceny se pak pohybují okolo několika tisícovek korun a i přesto jsou knihy vždy poměrně rychle pryč, proto jich na skladu nemáme mnoho,” potvrzuje Pekař. Holešovický online antikvariát v současné době nabízí třeba samizdatové vydání básní Václava Hraběte nebo exilové vydání Jirousových Labutích písní. To se ale může každou chvíli změnit, Knihobot totiž měsíčně prodá asi 15 000 knih.


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments