Rekonstrukce Severočeského muzea byla dokončena, ale návštěvníci mohou vstoupit jen virtuálně

Po bezmála tříleté rekonstrukci otevřeli dne 28.12.2020, ale kvůli koronavirovým opatřením budou návštěvníci ještě počkat. Modernizace vnitřních prostor a expozic přišla na 143 milionů korun, velkou část nákladů zaplatila Evropská unie. Severočeské muzeum v Liberci bylo založeno v roce 1873 jako uměleckoprůmyslové muzeum a v českých zemích je nejstarším muzeem tohoto typu. Budova v romanticko-historizujícím stylu, ve které dnes sídlí, byla dokončena v roce 1898. Depozitáře ukrývají přes 700.000 sbírkových předmětů. Má bohatou knihovnu a tři sbírková oddělení – přírodovědecké, historické a uměleckohistorické. Expozice byly zastaralé, budova potřebovala zásadní modernizaci a bezbariérový přístup, dostala například i klimatizaci, moderní zabezpečení

foto: Jiří Částka

nebo osvětlení. Vstupní schodiště nově zdobí bronzové sochy lva a lvice, které jsou dílem známého českého výtvarníka Jaroslava Róny.

foto: Jiří Částka

V nové expozicí nazvané „ Liberecké fragmenty“ budou moci návštěvníci obdivovat i váhy libereckých soukeníků z roku 1703. Pocházejí ze staré liberecké radnice, kde se používaly více než 150 let převážně k vážení vlny.  Nechal je vyrobit liberecký hejtman Christian Platz z Ehrenthalu u kováře z kláštera v Marienthalu nedaleko Žitavy. Kromě hejtmana je na nich uveden také Andreas Schoeffer, purkmistr města Liberce. Váhy jsou velmi rozměrné a váží několik set kilo.

Muzeum je v současné době uzavřené, ale na facebooku se mohou zájemci podívat i na reportáž ze slavnostního otevření.

Foto zdroj web “www.muzeumlb.cz”;


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments