Západočeské lázně oslavují  zápis do seznamu UNESCO

Západočeský lázeňský trojúhelník měst Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně vstupuje do nové epochy. Společně s dalšími osmi evropskými městy totiž tyto lázně Karlovarského kraje úspěšně završily dlouholeté úsilí o zápis na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Přijetí unikátní kandidatury sériové nadnárodní nominace s názvem Slavné lázně Evropy/Great Spas of Europe na zápis do UNESCA oznámil v sobotu 24. 7. 2021 Výbor pro světové dědictví na svém online jednání. Nominaci lázní společně připravily Belgie, Francie, Itálie, Německo, Rakousko, Velká Británie a Česká republika. Tvoří ji jedenáct významných lázeňských měst, kromě Karlových Varů, Mariánských Lázní a Františkových Lázní jde o Baden-Baden, Bad Ems, Bad Kissingen, Baden u Vídně, Bath, Montecatini Terme, Spa a Vichy. Každé z těchto jedenácti měst se rozvíjelo v letech 1700 – 1930 v blízkosti přírodních minerálních pramenů, jejichž využívání vedlo k rozvoji lázeňské infrastruktury, zaměřené na léčebné, terapeutické a také kulturně-společenské funkce ve městě. Lázeňské procedury musely být doprovázeny terapeutickou a rekreační infrastrukturou, pečlivě navrženou v malebné lázeňské krajině.

„Ze zápisu na seznam UNESCO samozřejmě plynou závazky směřující k ochraně hodnot, ale neznamená to zakonzervování stávajícího stavu a území, jak se někdy říká. Na důsledné dodržování památkové ochrany lze v tomto případě snáze získat finance z národních i evropských zdrojů,“ upřesnil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Města oslaví vkročení do nové kulturně-společenské sezóny  společnou akcí  s názvem „Lázně žijí“, které proběhnou ve dnech 30.7  – 1.8. 2021. ​Více informací o pogramu najdou zájemci na webových stránkách https://zivykraj.cz/akce/lazne-ziji/

Foto: Magistrát města Karlovy Vary


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments