Mezi jihočeské přírodní památky patří nově Chrastí a Nahořanské tůně

Rada Jihočeského kraje schválila zřízení devíti přírodních památek a jedné přírodní rezervace. Zcela nové, které doposud nebyly zvláště chráněné v žádné kategorii definované zákonem, jsou z tohoto počtu dvě: rybník Chrastí na Trhosvinensku a Nahořanské tůně mezi Větřním a Rožmberkem nad Vltavou.

„Ochrana krásné jihočeské přírody a jejího bohatství je mojí osobní prioritou i prioritou celé koalice. Toto je důkaz, že se nám práce daří a bereme starost o naši krajinu opravdu vážně,“ uvedl první náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř. Rybník Velké Chrastí najdete mezi Trhovými Sviny a Borovany. Je dlouhodobě neobhospodařovaný a má vysokou průhlednost vody. „Málokdy se vám u jihočeských rybníků podaří dohlédnout až na dno. U rybníka Chrastí to lze. Jeho průhlednost je až 80 cm! Kromě toho v něm žijí významné druhy obojživelníků a bezobratlých živočichů. Krásu mu pak dodávají lekníny bělostné,“ upřesnil František Talíř a dodal, že z důvodu vyhlášení chráněného území Jihočeský kraj rybník odkoupil od původních vlastníků a další hospodaření bude přizpůsobeno výlučně zájmům ochrany přírody.

Zvláště chráněné území – přírodní památka Nahořanské tůně leží na řece Vltavě na půli cesty mezi Větřním a Rožmberkem jenom několik stovek metrů po proudu řeky za kempem Branná. „Vodáci okolo této lokality jezdí zcela pravidelně a jistě ani neví o jak významnou lokalitu se jedná,“ řekl Talíř a dodal: „Jsou to v podstatě dvě tůně přilehlé k řece a v obou roste stulík malý, nádherná vodní rostlina s malými žlutými květy. Hlavním důvodem vyhlášení této přírodní památky je její zařazení na národní seznam evropsky významných lokalit.“

Vedle Chrastí a Nahořanských tůní rada znovu vyhlásila dalších osm přírodních památek, které byly vyhlášeny v dřívějších letech, ale většinou kvůli drobným úpravám vymezení nebo z důvodu uvedení starších zřizovacích předpisů do souladu se současnou legislativou je nutné je zrušit a vyhlásit znovu. Jedná se o přírodní památky Blana, Králek, Nerestský lom, Pašínovická louka, Rašeliniště Mosty, Stříbrná huť, Vrbenská tůň a přírodní rezervace Blanko.

Zdroj a foto: Jihočeský kraj


Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments